Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer een in Suriname

Datum : 11/04/2011
Land : Suriname

Hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer een in Suriname

In Suriname blijven hart- en vaatziekten de voornaamste doodsoorzaak, ondanks dat het aantal doden door deze ziekten de laatste jaren is afgenomen.  Dit komt mede door de toegenomen aandacht voor preventie van hart- en vaatziekten. Hierdoor worden de ziekten ook eerder geconstateerd en wordt er in een vroeger staduim medische hulp gezocht. Ook is de behandeling verbeterd.

Op de tweede plek in het rapport van het Bureau Openbare Gezondheid staan ongevallen. Onder deze categorie vallen ook verkeersongevallen, moorden en zelfmoord. Dit cijfer is de laatste vijf jaar gestegen. Dit is een verontrustend gegeven, omdat vooral jonge slachtoffers in deze categorie vallen. Het wegvallen van jonge productieve mensen heeft grote gevolgen voor de samenstelling van een land. Het kan negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling en economie van Suriname.

Tot de belangrijke doodsoorzaken in Suriname behoren verder nog een aantal andere aandoeningen. Deze ziektes vertonen wel de afgelopen jaren een daling in het aantal gevallen. Op plek drie staat kanker. Diabetisch op plek vijf en AIDS op plek nummer zes.

Bron : Dagblad Suriname
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug