Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Heilig jaar voor katholieken op Cuba

Datum : 09/01/2012
Land : Cuba

Heilig jaar voor katholieken op Cuba

In 2012 is het vierhonderd jaar geleden dat het Mariabeeldje  ‘Virgen de la Caridad’  werd gevonden.  De maagd is de patroonheilige van Cuba. Naar verwachting zullen katholieken uit heel Cuba dit jaar naar de basiliek van El Cobre komen, op 12 kilometer van Santiago de Cuba in het oosten van het land, waar het beeldje wordt vereerd. Ook paus Benedictus, die op 26 maart een driedaags bezoek brengt aan Cuba, zal El Cobre aandoen.

De Virgen de la Caridad is door paus Johannes Paulus II tijdens zijn bezoek in 1998 aan Cuba gekroond tot patrones van Cuba. Het bezoek van de paus betekende een ontspanning in de relatie tussen kerk en Cubaanse overheid. Intussen is president Raúl Castro bezig met economische en sociale hervormingen.  Al in 2010 begon Castro een dialoog met de Cubaanse kerk. Dit leidde onder andere tot de vrijlating van ongeveer 130 politieke gevangenen.

Kardinaal Jaime Ortega, aartsbisschop van Havana, riep tijdens de mis van 30 december, die werd uitgezonden op de staatstelevisie, op tot voortzetting van de hervormingen.  Hij droeg de mis op bij het einde van de processie van de Virgen de la Caridad, die maandenlang duurde en 28.000 kilometer bedroeg.
 

Bron : IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug