Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Heldenmoed en saamhorigheid na zware aardbeving Mexico

Vrijwilligers organiseren zich om de honderden slachtoffers te helpen

Datum : 20/09/2017
Land : Mexico

Heldenmoed en saamhorigheid na zware aardbeving Mexico

Het zuiden van Mexico is op dinsdag 19 september getroffen door een zware aardbeving, met meer dan 250 doden en veel ingestorte gebouwen tot gevolg. Vooral de hoofdstad Mexico-Stad en de zuidelijker gelegen deelstaten Morelos en Puebla hebben het zwaar te verduren gehad.

Ironisch genoeg werd Mexico-Stad door de aardbeving getroffen kort na een ontruimingsoefening voor aardbevingen. De ontruimingsoefeningen worden gehouden op 19 september ter nagedachtenis aan de zware aardbeving van 19 september 1985. Die verwoestte toen de stad en had tienduizend 10.000 doden tot gevolg.
De rampzalige gevolgen van de aardbeving toen worden gezien als nalatigheid van de overheid. Zo zou overheid te weinig hebben gedaan om de bevolking te beschermen tegen aardbevingen en heeft de toenmalige president Miguel de la Madrid na afloop van de aardbeving te zwak gehandeld. Hij weigerde internationale hulp en bagatelliseerde de schade van de aardbeving. Als reactie op het gebrek aan hulp besloten burgers zelf reddingsbrigades op te zetten. Door de ramp wordt 19 september 1985 wordt gezien als een zwarte dag in de Mexicaanse geschiedenis.

De huidige Mexicaanse president Enrique Peña Nieto heeft de noodtoestand afgekondigd. Het leger is de straten opgestuurd om de chaos die de aardbeving heeft veroorzaakt te herstellen en reddingswerkers te ondersteunen. Daarnaast organiseren in zowel Mexico-Stad als in de getroffen staten veel burgers zich  om hulp te bieden aan slachtoffers.

Van individualisme dat volgens sommige media vaak de kop op schijnt te steken na natuurrampen was weinig sprake. Bewoners werden onder andere via sociale media zoals Facebook en Twitter opgeroepen om medicijnen, water en voedsel te verzamelen en naar bepaalde locaties te brengen. In korte tijd ontstaan er netwerken van mensen die samenwerken om zo efficiënt mogelijk goederen te verzamelen en uit te delen. Ook helpen veel mensen, vaak met gevaar voor eigen leven, hulpverleners om slachtoffers onder het puin vandaan te halen.

Bookmark and Share


Terug