Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Helmin Wiels doodgeschoten op Curaçao

Datum : 06/05/2013
Land : Curaçao

Helmin Wiels doodgeschoten op Curaçao

Op Curaçao is gisteren politicus Helmin Wiels, leider van de grootste regeringspartij van het eiland, doodgeschoten. Dat hebben de autoriteiten op het eiland bevestigd. Twee mannen zouden op het strand van Marie Pompoen in totaal vijf schoten op hem hebben afgevuurd. Het is nog niet bekend wie de daders zijn. De politicus werd bedreigd en stond sinds enige tijd onder beveiliging. Dat heeft minister van Justitie Nelson Navarro zondagavond bekendgemaakt. Wiels had zelf besloten om op zondag de straat op te gaan zonder beveiligers, aldus Navarro. Wiels is doodgeschoten toen hij op het strand een biertje dronk. De Curaçaose politiecommissaris Marlon Wernet beloofde dat het misdrijf zo goed mogelijk zal worden onderzocht. Bij het incident raakte verder niemand gewond. Ook zijn de dader of daders nog spoorloos. Ooggetuigen zagen dat Wiels op het kleine strand werd getroffen en dat de aanvallers er daarna in een goudkleurige auto vandoor gingen. 

Wiels had vrijdag in een interview met Versgeperst misstanden aan de kaak gesteld bij het telecombedrijf UTS. Volgens hem was het bedrijf betrokken bij de illegale verkoop van telefoonnummers aan een loterij. "Een klant koopt beltegoed', aldus Wiels, "'en het beltegoed wordt omgetoverd tot contant geld, wat op een bankrekening in Sint-Maarten belandt." Hij zei een en ander met documenten te kunnen ondersteunen. Het is niet bekend of Wiels' beschuldigingen te maken hebben met zijn dood.

De politicus streed voor de onafhankelijkheid van Curaçao. Zijn partij Pueblo Soberano won in oktober de parlementsverkiezingen en vormt met enkele coalitiepartners de regering. Wiels was maatschappelijk werker en had negen jaar lang een dagelijks radioprogramma met actualiteiten. Hij nam zelden een blad voor de mond. Tijdens de verkiezingen van vorig jaar beledigde hij volgens politieke tegenstanders Nederland, vrouwen en de Rooms-Katholieke Kerk. Wiels was de afgelopen negen jaar de leider van de partij Pueblo Soberano. Een charismatisch, maar omstreden politicus. Wiels is 54 jaar geworden.

De moord op Wiels heeft de Nederlandse regering geschokt. "Veel is nog onduidelijk, maar niets kan een dergelijke laffe daad rechtvaardigen", zei premier Mark Rutte maandag. "Curaçao verliest met Helmin Wiels een gedreven politicus. Een man die vocht voor zijn idealen, stond voor zijn zaak en bovenal hart had voor zijn land Curaçao." In een telefoongesprek met premier Daniel Hodge van Curaçao heeft Rutte de deelneming van de Nederlandse bevolking overgebracht. Hij wenst de kinderen van Wiels, die in Nederland wonen, en de bevolking van Curaçao ''veel sterkte in deze tijd van verdriet en rouw''. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties typeerde Wiels als een man met een groot hart voor zijn land Curaçao. ''Hij stond voor zijn overtuiging dat de politiek het leven voor de gewone mensen op Curaçao beter moest maken en streed tegen corruptie en misdaad.''

Bron : Versgeperst, Antilliaans Dagblad, ANP
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug