Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Herdenking 40 jaar staatsgreep in Chili

Datum : 10/09/2013
Land : Chili

Herdenking 40 jaar staatsgreep in Chili

In het kader van de herdenking van de 40 jaar staatsgreep in Chili zijn er gisteren twee aparte toespraken gehouden. De ene werd door voormalig president en huidig kandidaat van de oppositie in de volgende presidentsverkiezingen in het land, Michelle Bachelet gehouden. De andere werd door de huidige conservatieve president Sebastián Piñera in het presidentieel paleis La Moneda gehouden. Twee aparte toespraken over dezelfde gebeurtenis in de geschiedenis van het land.

Volgens voormalig president Bachelet heeft de herdenking van wat in Chili 40 jaar geleden gebeurd is, te maken met de wederopbouw van de bizarre tijden uit het verleden van het land. "Het zich bewust zijn van de waarheid is de toestand die we als land nodig hebben. Er is geen verzoening die tot stand gebracht kan worden als er een gebrek aan waarheid, gerechtigheid of rouw is. Alleen als we in staat zijn om deze lege ruimte met begrip te vullen, zouden we een goede basis hebben om onze maatschappij te kunnen herstellen", zei ze. "Het is niet juist om over de staatsgreep te spreken alsof het een onvermijdelijk lot was. Het is niet eerlijk om te zeggen dat er een burgeroorlog in de maak was, omdat er toen nog meer democratie nodig was in plaats van een militaire staatsgreep. Geen schending van de mensenrechten is te rechtvaardigen en dit is een verantwoordelijkheid van degenen die erbij betrokken waren", voegde ze toe.

Volgens de huidige president Piñera: "De regering van de Unidad Popular, het Volksfront van Allende, brak de wet en de rechtsstaat in het land en dat moeten we ook niet vergeten". Ondanks dit benadrukte de president dat "geen van de feiten, oorzaken, fouten of verantwoordelijkheden die tot de afbraak van onze democratie leidden, de schending van mensenrechten tijdens en na de dictatuur van Pinochet en zijn leger rechtvaardigen". Anderzijds stelt Piñera dat Chili nooit meer ruimte aan buitenlandse tussenkomst zal bieden in binnenlandse politiek. Hij riep personen op die over deze soort informatie beschikken om hierover de waarheid te vertellen.

Bron : Bio Bio, BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug