Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Herdenkingsoptocht in Santiago de Chile

Datum : 10/09/2013
Land : Chili

Herdenkingsoptocht in Santiago de Chile

Afgelopen zondag hebben meer dan 20.000 personen deelgenomen aan de herdenkingsoptocht naar de Cementerio General (begraafplaats) in de hoofdstad Santiago. Op 11 september is het 40 jaar geleden dat in Chili de staatsgreep van Pinochet plaats vond tegen de regering van Allende. Hierdoor zijn er tijdens de dictatuur door toedoen van het militaire regime duizenden  personen verdwenen. De herdenkingsoptocht verliep onder normale omstandigheden, totdat een groep gemaskerde mensen voor gewelddadig werden. Er raakten 10 politie agenten gewond, 31 mensen zijn opgepakt waarvan 15 minderjarigen waren.

Diverse groepen van verschillende organisaties voor mensenrechten in Chili hebben tot deze  optocht opgeroepen. De optocht begon in het centrum van de hoofdstad om 10 uur 's ochtends en liep door de stad, zo'n vier kilometer verder richting de begraafplaats in het noordelijke gedeelte van Santiago. Alle deelnemers hadden een foto bij zich van de meer dan 3000 verdwenen personen. De verdwijning van duizend slachtoffers duurt nog steeds voort; zolang dit niet wordt erkend of er geen informatie wordt verstrekt over het lot of de verblijfplaats van de verdwenen personen.

Volgens Lorena Pizarro, de delegatieleider van de Agrupación de familiares de Detenidos Desaparecidos (Vereniging van familieleden van de verdwenen personen): "Dit is een mooi voorbeeld in ons land dat we het verleden niet met rust moeten laten. De waarheid, de gerechtheid en het geheugen zijn essentieel voor het opbouwen van een land waar mensen oog in oog met iemand kunnen staan, zonder straffeloosheid".

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug