Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Hernández geïnstalleerd als president Honduras

Datum : 28/01/2014
Land : Honduras

Hernández geïnstalleerd als president Honduras

Juan Orlando Hernández werd maandag geïnaugureerd als president van Honduras. Hij volgt zijn partijgenoot Porfirio Lobo op. 

De presidentiële sjerp werd omgedaan bij Hernández door de voorzitter van het congres Mauricio Oliva, ook collega in de Nationale Partij. “Ik beloof om de republiek, de grondwet en de wetten trouw te zijn”, zei Hernández, die de negende president is sinds het land in 1982 terugkeerde naar een democratie na bijna 20 jaar een militaire dictatuur geweest te zijn. Een paar straaljagers van de luchtmacht vlogen over de hoofdstad Tegucigalpa om een saluut te brengen aan de nieuwe president. Hernández is een 45 jaar oude advocaat en een zakenman, die nipt won bij de verkiezingen. De regering had maandag tot een nationale feestdag uitgeroepen zodat mensen toegang en vrij hadden om naar het stadion te komen dat beveiligd werd door zesduizend politieagenten en soldaten. 

De nieuwe president heeft maandag operatie Morazán aangekondigd waardoor er met een nultolerantiebeleid de drugskartels en de georganiseerde misdaad bevochten kan worden.

De ceremonie werd niet bezocht door de leden van de grootste linkse oppositiepartij Libre dat geleid wordt door de in 2009 afgezette Manuel Zelaya. Hij was boos omdat Hernández leden van Libre beschuldigde van banden met de georganiseerde misdaad. De volgende mensen waren wel aanwezig: president van Costa Rica Laura Chinchilla, president van Colombia Santos, president van Kosovo Atifete Jahjaga, Ricardo Mantinelli van Panama, Danilo Medina van Dominicaanse Republiek, Ma Ying-Jeou van Taiwan en kroonprins Felipe van Spanje.

Bron : Latin American Herald Tribune, La Prensa
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug