Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Hernández wint verkiezingen Honduras

Datum : 26/11/2013
Land : Honduras

Hernández wint verkiezingen Honduras

De conservatief Juan Hernández (45), van de al regerende Nationale Partij, is de nieuwe president van Honduras geworden. Hij heeft 34,8 procent van de stemmen behaald en verscheen voor de pers met een boodschap van eenheid: "De Hondurese bevolking heeft vrede in plaats van politiek geweld gekozen. Een gedeelte van de kiezers stemde niet voor mij, maar ik zal voor iedereen regeren", zei hij.

De linkse presidentskandidaat Xiomara Castro (54) van de partij LIBRE weigerde de resultaten en beschuldigde de Nationale Partij van massale verkiezingsfraude. Haar man en coördinator van LIBRE, de voormalige president Manuel Zelaya, die afgezet werd in een staatsgreep in 2009, betwist de overwinning van Hernández in de afgelopen verkiezingen. Volgens Zelaya hebben de electorale autoriteiten meer dan 20 procent van de stemmen voor de linkse partij genegeerd. "We zullen onze overwinning voor de rechter verdedigen en als het nodig is zullen we de straat op gaan", zei Zelaya.

Castro stond maanden voor in de peilingen. In haar campagne heeft ze beloofd iets te doen aan het geweld en de armoede in het land. Hernández (zie foto) heeft zijn achterstand in de afgelopen weken ingehaald. Hij concentreerde zich in zijn campagne op de openbare orde in een land waarin dagelijks 22 personen worden vermoord en de politie voor de rechter moet verschijnen in verband met de georganiseerde misdaad in het land.

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug