Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Hertelling Venezolaanse stemmen bevestigt winst Maduro

Datum : 14/06/2013
Land : Venezuela

Hertelling Venezolaanse stemmen bevestigt winst Maduro

De Venezolaanse Nationale Kiescommissie (CNE) heeft verklaard geen discrepanteis te hebben gevonden bij een hertelling van stemmen. De Kiescommissie bevestigde dat president Nicolás Maduro de verkiezingen in april dit jaar heeft gewonnen met 1.5 procentpunt van de stemmen. 

De oppositiekandidaat Henrique Capriles zei dat de er met de verkiezingen was geknoeid. De hertelling noemde hij “een fake”. Capriles beschuldigde Tibisay Lucena, de voorzitter van de Kiescommissie, ervan bevelen aan te nemen van de regerende partij. “Venezuela heeft een electoraal systeem dat gewapend is tegen fraude en fouten”, zei Lucena.

De verkiezingen vonden plaats na de dood van president Hugo Chávez op 5 maart, na een lange strijd tegen kanker. Maduro won met een verschil van ongeveer 200.000 stemmen. De hertelling onderzocht 46 procent van de stemmen die op 14 april elektronisch zijn uitgebracht. Volgens de Kiescommissie zijn de overige 54 procent direct na de verkiezingen gecontroleerd.

Ondanks de controverse, is Maduro op 19 april ingezworen als president voor een termijn van zes jaar. Capriles heeft gezegd de zaak aanhangig te maken bij het Hooggerechtshof en bij internationale gerechtshoven.

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug