Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Hervorming Cuba laat wellicht reizen naar het buitenland toe

Datum : 12/05/2011
Land : Cuba

Hervorming Cuba laat wellicht reizen naar het buitenland toe

Cuba zegt plannen te bestuderen om het voor inwoners van het land mogelijk te maken naar het buitenland te reizen. Het plan om dit mogelijk te maken is deel van 313 hervormingen, waartoe achter gesloten deuren in april werd besloten op het partijcongres van de Communistische Partij.

Onder de hervormingen die werden gepubliceerd als nieuwe economische richtlijnen, vallen ook het toestaan van particuliere verkoop van auto’s en vastgoed en het opzetten van particuliere coöperaties.

De ‘richtlijnen’ zijn wel vrij simpel gesteld: ‘bestuderen van een beleid om Cubanen in Cuba naar het buitenland te laten reizen’ en ‘de staat moet iets opzetten voor het kopen en verkopen van huizen door burgers zelf’. Er staat verder geen uitleg bij hoe de staat wil hervormen.

Ook al klinken sommige richtlijnen simpel, ze zijn het niet. Cubanen die naar het buitenland willen reizen moeten een verzoek indienen voor een document dat hun toestaat het land te verlaten. Dit verzoek kan ook worden afgewezen. Verder komt er veel papierwerk aan te pas, wat honderden dollars per keer kan kosten.

Overigens pleit de Cubaanse President, Raúl Castro, al sinds hij in 2008 de macht van zijn broer Fidel overnam, voor vrijemarkthervormingen.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug