Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Het Argentijnse bureau voor corruptiebestrijding laat twee zaken vallen tegen Cristina Fernández de Kirchner

Datum : 19/05/2020
Land : Argentinië

  Het Argentijnse bureau voor corruptiebestrijding laat twee zaken vallen tegen Cristina Fernández de Kirchner

Te midden van de coronapandemie behaalde de Argentijnse vicepresident Cristina Fernández een van de doelstellingen die volgens de oppositie onderdeel waren van het politieke akkoord met het huidige staatshoofd Alberto Fernández, die werd verkozen met de aardverschuiving van stemmen van de voormalige president Mauricio Macri.

Vorige week kondigde het Argentijnse bureau voor corruptiebestrijding aan dat het zich terugtrok als eiser in rechtszaken over het witwassen van geld waarbij de familie Kirchner, moeder Cristina, haar broer Maximo en zus Florencia, betrokken waren.

Advocaten van het anticorruptiebureau onder leiding van ex-officier van justitie Felix Crous zeiden dat de monitoring van de zaak meer toebehoort aan de eenheid Financiële Informatie van het ministerie van Economische Zaken, dat is gespecialiseerd in het witwassen van geld.  

De regeling voor het witwassen van geld was eenvoudig, in ruil voor overheidsopdrachten voor werken aan goede vrienden van de familie Kirchner, zouden de ondernemers Lazaro Baez en Cristobal Lopez de hotels zogenaamd jarenlang 'boven de markttarieven' houden, maar ze werden nooit bezet.

Crous is ook een militante "K" en een goede bondgenoot van Cristina Kirchner. De voormalige aanklager maakt deel uit van een groepering genaamd "Legitimate Justice", die pretendeert om van politici en media die betrokken waren bij "slecht bedoelde" onderzoeken te eisen om de goede naam en eer van progressieve leiders zoals Cristina Fernández, Lula da Silva, Evo Morales en Rafael Correa te herstellen. Dit maakt ook deel uit van de  campagne die volgens Cristina Fernández is gelanceerd tegen de goede naam van haar overleden echtgenoot Nestor, zijzelf en hun kinderen.

De beslissing van Crous leidde tot een onmiddellijke klacht van de oppositie die hem naar het congres wilde roepen. Bovendien beschuldigden ze president Alberto Fernández van "heiligverklaring van straffeloosheid voor de corruptie van zijn vicepresident, Cristina Fernández de Kirchner."

Evenzo herinnerde de oppositie eraan dat president Fernández in zijn inauguratierede van 10 december 2019 beloofde het anticorruptiebureau meer geld, instrumenten en onafhankelijkheid te geven om zijn doel te bereiken. Het duurde echter niet lang voordat het bureau na een presidentieel decreet afhankelijk werd van de uitvoerende macht en er een  ‘Kirchneritische’ militant werd benoemd om het bureau te leiden.

"We hebben te maken met een systematisch plan om straffeloosheid te garanderen aan al degenen die voor corruptie zijn onderzocht", aldus de verklaring die was ondertekend door de drie leiders van de oppositiecoalitie.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug