Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

'Het is ok om inheemsen te vermoorden'

Datum : 15/02/2019
Land : Brazilië

'Het is ok om inheemsen te vermoorden'

Sinds de verkiezing van Jair Bolsonaro tot president van Brazilië in oktober 2018 voelt de inheemse bevolking van het land zich steeds meer bedreigd. En met name sinds zijn inauguratie op 1 januari worden er duidelijke toenames van aanvallen, bedreigingen en landroof gerapporteerd.

Afgelopen woensdag presenteerden verschillende inheemse organisaties een gezamenlijk en grimmig rapport over de stand van zaken in hun land voor het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten. Volgens het rapport zijn er de afgelopen drie maanden niet minder dan 16 aanvallen op inheemse gemeenschappen geweest. Daarnaast zijn er vier moorden gerapporteerd, net als gevallen van steniging, ontbossing en bedreiging.

Ook zijn er gezondheidsposten in brand gestoken en beschoten, waarbij slachtoffers gevallen zijn. “De afgelopen 519 jaar heeft de inheemse bevolking geleerd wat geweld is”, aldus Angela Amanakwa Kaxuyana, coördinator van COIAB, een organisatie uit het Amazonegebied. “Nieuw is dat de aanvallen nu geïnstitutionaliseerd zijn en dat het de president zelf is die aanzet tot haat.”

President Bolsonaro heeft opdracht gegeven verschillende instellingen te ontmantelen die de rechten en de belangen van de inheemse bevolking van het land moeten verdedigen. Zo valt het onderwerp ‘landrechten’ nu onder andere onder het ministerie van Landbouw. De minister van Landbouw, Tereza Cristina, heeft al opgeroepen om inheems land te onteigenen ten gunste van de landbouw.

Volgens Luiz Eloy Terena, een advocaat van de APIB, een andere inheemse organisatie, geeft Bolsonaro het signaal af “dat het ok is om (inheemsen) te vermoorden”. Al tijdens zijn campagne kondigde Bolsonaro aan dat er onder zijn bewind “geen vierkante centimeter inheems land extra” meer beschermd zou worden. Toch wacht nog altijd een derde van de zevenhonderd inheemse gebieden in Brazilië op officiële erkenning, afbakening en bescherming.

Toch is de situatie onder Bolsonaro niet geheel nieuw: 2017 en 2018 zagen al een toename van de ontbossing met 124 procent en van bezettingen van inheems gebied met 62 procent. In die periode werden inheemse gemeenschappen geconfronteerd met niet minder dan 110 moorden en 128 zelfmoorden.

Bron : Aljazeera
Bookmark and Share


Terug