Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Het moorden gaat door

Datum : 01/11/2019
Land : Colombia

Het moorden gaat door

Hoewel Colombia bij de recente lokale verkiezingen stappen gezet lijkt te hebben om af te rekenen met het gewelddadige verleden, gaat in andere delen van het land het moorden door. In de nacht van 29 op 30 oktober zijn in het departement Cauca vijf inheemse inwoners van Tacueyó doodgeschoten, onder wie de gouverneur van dit inheemse gebied, Cristina Bautista (foto).

Deze moordpartij is slechts het puntje van de ijsberg, omdat in dit afgelegen gebied het aantal gewapende groepen de afgelopen tijd snel gegroeid is. Inzet is de controle over illegale economische activiteiten. Inheemse en Afro-Colombiaanse leiders vertellen over de toegenomen angst, vaak erger dan tijdens de donkere tijden van de burgeroorlog.

Ze klagen al langer over vergevorderde plannen om hen uit te roeien. Alleen al het dragen van de traditionele stok door de anders ongewapende beveiligers, of het hebben van een zakdoek in de traditionele kleuren maakt hen tot doelwit van gewapende groepen. Dit wordt ook openlijk aangekondigd. “We zien elke keer opnieuw hoe nieuwkomers zich vestigen in de buurt van onze gemeenschap Monterredondo. Wat ons het meeste angst inboezemt, is dat we nu niet weten van welke kant de bedreigingen en de kogels komen. Vroeger was dat duidelijk, die kwamen van de guerrillabeweging FARC. Maar nu zijn er zo veel verschillende groepen dat we dat niet meer weten.” De moord op de vijf inwoners van Tacueyó wordt toegeschreven aan de paramilitaire organisatie Dagoberto Ramos.

President Iván Duque heeft maatregelen aangekondigd om de overheidscontrole over het gebied terug te krijgen, om drugssmokkelroutes af te sluiten en de georganiseerde misdaad een halt toe te roepen. Maar inmiddels zijn al 42 inwoners van Tacueyó en omgeving vermoord. In dit deel van Cauca zijn niet alleen paramilitairen van Dagoberto Ramos actief, maar ook de guerrillabeweging ELN en het Mexicaanse drugskartel Sinaloa Nueva Generación. De aanwezigheid van deze laatste groep alleen al geeft aan dat in het gebied veel marihuana en coca geteeld wordt.

Veel vertrouwen in de extra militaire aanwezigheid is er niet. Een inheemse leider: “Waarom staan de militairen die er al zijn toe dat deze illegale groepen steeds meer macht in ons gebied uitoefenen? Ze zeggen ons dat er meer soldaten komen om ons te beschermen, maar die er zijn doen niks behalve ons het leven zuur maken tot aan marteling toe.”

Bron : Semana
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug