Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Heyliger voorlopig geen premier Sint Maarten

Datum : 19/10/2014
Land : Sint Maarten

Heyliger voorlopig geen premier Sint Maarten

Theo Heyliger wordt voorlopig geen premier van Sint Maarten. De man die bij de laatste verkiezingen met zijn Verenigd Volksfront bijna de helft van alle zetels in het parlement behaalde, gaat in de wachtkamer.  De Rijksministerraad heeft in haar vergadering op vrijdag besloten dat de gouverneur voorlopig niemand mag benoemen en moet wachten tot onomstotelijk vast staat dat de ploeg van Heyliger integer is.

Niet eerder bemoeide Nederland zich zo nadrukkelijk met het interne bestuur van een van de landen binnen het Koninkrijk. Aanleiding is een rapport over de corruptie op het eiland, dat een paar weken geleden verscheen. Daaruit blijkt dat er sprake is van ernstig machtsmisbruik door en belangenverstrengeling van politici en bestuurders op Sint Maarten.

Met de eilanden is ooit afgesproken dat de Rijksministerraad alleen ingrijpt als er sprake is van slecht bestuur en als duidelijk is dat het land zelf niets doet aan het aanpakken van dat probleem. In een vonnis eerder dit jaar constateerde een rechter al dat Heyliger zich schuldig had gemaakt aan het kopen van stemmen, maar opmerkelijk genoeg werd de politicus daarvoor door het Openbaar Ministerie niet aangepakt. 

De screening van de ministersploeg krijgt nu een andere, naar verwachting strengere invulling, waardoor het nog maar zeer de vraag is of Heyliger premier wordt.

Bron : Persbureau Qraçao
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug