Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Hillary Clinton steunt Mexico in de drugsoorlog

Datum : 28/01/2011

Hillary Clinton steunt Mexico in de drugsoorlog

MEXICO - Hillary Clinton heeft tijdens een bezoek aan Mexico steun betuigd aan president Calderón in zijn strijd tegen drugsbendes. Clinton heeft hulp van de VS beloofd aan de Mexicaanse president in deze strijd. Ze noemde de oorlog tegen de drugsbendes ‘absoluut noodzakelijk’, ondanks de vele doden die hier de laatste jaren zijn gevallen. Ook erkent Clinton dat de toestroom van geld en wapens vanuit de VS naar de kartels moet stoppen.
Sinds Calderón zijn offensief begon in 2006 zijn er in de noordelijke regio van het land 34.000 mensen gedood door geweld gerelateerd aan deze drugsoorlog. Dit geweldcijfer stijgt nog altijd. Mexicaanse autoriteiten zeggen dat de reden hiervoor is dat de bendes verzwakken en met elkaar in gevecht komen. Veelgehoorde kritiek is echter dat het gebruik van harde maatregelen de bendes aanspoort om steeds meer en gruwelijker moorden te plegen.
Critici zeggen dat het bezoek van Clinton deels een reactie is op publicaties van de website Wikileaks. De afgelopen weken zijn documenten gepubliceerd waarin Amerikaanse diplomaten geen vertrouwen toonden in de capaciteiten van de Mexicaanse veiligheidsorganen. Het bezoek van Clinton zou deze schade moeten beperken. Andere besproken punten zijn economie, immigratie, grenscontrole en klimaatveranderingen.

(BBC)

Bookmark and Share


Terug