Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Historisch proces in Argentinië over gestolen baby's

Datum : 01/03/2011
Land : Argentinië

Historisch proces in Argentinië over gestolen baby's

ARGENTINIË – Afgelopen maandag is het proces van start gegaan tegen twee voormalige juntaleiders voor het roven van baby’s. De oud-dictators Jorge Videla en Reynaldo Bignone worden, samen met zes andere militairen, verdacht van betrokkenheid bij het systematisch stelen van 34 kinderen van tegenstanders van het regime in de jaren zeventig en tachtig.

In totaal werden ongeveer vierhonderd baby’s gestolen uit illegale gevangenissen en martelkampen. De baby’s zijn van vrouwen die tijdens hun zwangerschap gevangen zaten. Na de bevalling werden de moeders uit een vliegtuig boven zee gegooid. Van ruim honderd kinderen is vastgesteld dat ze ter adoptie zijn gegeven aan politiemensen en militairen.

Het is voor het eerst dat de diefstal van de baby’s in Argentinië op een proces behandeld wordt als een ‘systematisch plan’ dat op het hoogste niveau werd bedacht.

Het proces tegen Videla en Bignone zal maanden gaan duren, de federale rechtank wil zeker 370 getuigen oproepen. De twee oud-dictators zijn al in andere processen tot lange gevangenisstraffen veroordeeld voor misdaden die zij begingen tijdens de militaire dictatuur in Argentinië. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn er tijdens de dictatuur meer dan 30.000 tegenstanders vermoord.  

Bron : BBC/NOS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug