Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Historisch (voorlopig) akkoord tussen FARC en Colombiaanse regering

Vrede getekend na 50 jaar burgeroorlog

Datum : 24/06/2016
Land : Colombia

Historisch (voorlopig) akkoord tussen FARC en Colombiaanse regering

De Colombiaanse regering en de linkse rebellenbeweging FARC hebben op woensdag 22 juni een historisch akkoord ondertekend. In de Cubaanse hoofdstad Havana werden beide partijen het eens over een definitief staakt-het-vuren. Dat moet een einde maken aan meer dan vijftig jaar oorlog in Colombia, waarbij ongeveer 220.000 mensen om het leven zijn gekomen en miljoenen van huis en haard verdreven zijn.

Een dag later zetten de Colombiaanse president Santos en FARC-leider Rodrigo Londoño hun handtekening onder het voorlopige vredesakkoord. Ook VN-chef Ban Ki-Moon en verschillende presidenten van Latijns-Amerikaanse landen waren erbij aanwezig, onder wie de Cubaanse president Raúl Castro.

Langzaam wordt er ook meer duidelijk over de inhoud van het akkoord, waarover ruim drie jaar is gesproken. Volgens bemiddelende landen leggen Colombia en de FARC hun wapens binnen een half jaar neer na het definitieve vredesakkoord. Dat wordt later ondertekend, omdat er nog allerlei zaken geregeld moeten worden.

De partijen zijn het ook eens geworden over een demobilisatie-plan. Zo komen er volgens bemiddelaars tijdelijke overgangszones en acht kampen in afgelegen gebieden, waar guerrillastrijders van de FARC worden opgevangen. Burgers mogen daar niet komen, om zo de veiligheid van de rebellen te garanderen.

De Verenigde Naties nemen zoals het er nu naar uitziet de wapens van de FARC in beslag en zullen toezicht houden op het staakt-het-vuren. Volgens de bemiddelaars gaan de rebellen ook akkoord met een referendum, waarbij Colombiaanse kiezers kunnen stemmen over het definitieve vredesakkoord. President Santos had dat aan zijn land beloofd.

Bron : NOS
Bookmark and Share


Terug