Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Hiv-aanpak Suriname werpt vruchten af

Datum : 01/12/2013
Land : Suriname

Hiv-aanpak Suriname werpt vruchten af

In het afgelopen jaar is geen enkele baby met hiv geboren in Suriname. De aanpak van Suriname om elke zwangere vrouw te testen op hiv, werpt zijn vruchten af. Als de zwangere vrouw hiv geïnfecteerd is, krijgt zij een behandeling om overdracht van het virus van moeder op kind tegen te gaan. Vandaag, op 1 december, wordt Wereldaidsdag herdacht.

De ruim 1500 mensen die met hiv leven in Suriname zijn volledig opgenomen in de bestaande gezondheidszorg. “Zo hoeven mensen niet langer weg te blijven uit angst voor discriminatie en vooroordelen,” schrijft het ministerie van Volksgezondheid in een persbericht. Hij wijst op het belang van een gezonde leefstijl, waar veilig seksueel gedrag onderdeel van is.

Wereldwijd is de strijd tegen nieuwe hiv-besmettingen onder kinderen in de afgelopen drie jaren succesvoller geweest. Tussen 2009 en 2013 is het aantal besmettingen van kinderen onder de 15 jaar met 35% afgenomen. De cijfers staan in een rapport dat het VN-Kinderfonds Unicef en Unaids vandaag hebben gepubliceerd in het kader van Wereldaidsdag. Volgens het rapport zijn naar schatting 850.000 nieuwe besmettingen van baby’s voorkomen tussen 2005 en 2012.

Net als vorig jaar staat Wereldaidsdag in het teken van Getting to Zero, dus geen hiv-discriminatie, geen hiv-sterfte en geen nieuwe hiv-infecties. Dat geldt dus ook voor Suriname. Het motto blijft ‘Kies voor een gezonde leefstijl.’ Onder dit motto worden op en rond 1 december landelijk activiteiten ontplooid. Terwijl jongeren in Wanica, Nickerie en Paramaribo een krant krijgen van de Umooja Foundation for Youth Development, krijgen de bewoners van Saramacca informatie van de organisatie voor Jongerenontwikkeling Creola en Omgeving. Op de hoek van de Steenbakkerijstraat kan iedereen terecht voor informatie, condooms en glijmiddel. Ook diverse media besteden op hun eigen manier aandacht aan deze dag.

Bron : StarNieuws
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug