Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Hiv/aids moeilijk te bestrijden in de Amazone

Datum : 15/11/2019
Land : Peru

Hiv/aids moeilijk te bestrijden in de Amazone

De hoofdstad van Peru’s grootste departement Loreto, Iquitos, is de grootste stad ter wereld die niet over de weg te bereiken is. De boot is het belangrijkste transportmiddel in dit deel van de Amazone. En dat is ook het vervoermiddel dat het team van artsen en vrijwilligers gebruikt om in dit dunbevolkte departement (minder dan een miljoen inwoners) hiv-tests uit te voeren op de verspreid wonende bevolking.

Het is een kleine, rode motorboot met twee krachtige buitenboordmotoren en een lading hiv-tests aan boord. “De geografie van het oerwoud is ons grootste probleem”, vertelt Silvia Barbarán, de bekendste hiv- en LGBT-activist van Iquitos. “Dankzij de boot redden we levens als we op tijd diagnoses kunnen stellen en onmiddellijk met de behandeling kunnen beginnen, zodat de betreffende persoon zijn of haar leven weer op kan pakken.”

Behalve testen op hiv voeren de vrijwilligers ook gesprekken over veilige seks en geven ze seksuele voorlichting. Volgens Barbarán is het vaak voor het eerst dat iemand met de jongeren in de Amazonedorpen over deze onderwerpen praat.

Hiv, het virus dat aids verspreidt, heeft namelijk weinig hinder van de afstanden in Loreto. Naast dat het het armste departement van het land is waar ondervoeding en bloedarmoede veel voorkomt, is Loreto nu ook zwaar getroffen door het aids-virus. Vooral onder sekswerkers, handelaren, werkers in de olie-industrie en inheemse gemeenschappen zijn sinds 1990, toen het eerste geval van aids geregistreerd werd, slachtoffers gevallen.

Niet alleen de speedboot helpt de verspreiding van aids tegen te gaan, ook het feit dat Peru sinds 2004 aids-remmers gratis ter beschikking stelde is een steun in de rug van mensen als Silvia Barbarán, zelf hiv-positief.

In Loreto zijn tussen januari en augustus vierduizend mensen op hiv getest. 5,8 procent daarvan bleek het virus te hebben. Op kleine gemeenschappen kan dat een desastreuze uitwerking hebben, zeker bij vroege en wisselende seksuele contacten zoals in het gebied gebruikelijk is. Loreto heeft het hoogste aantal tienermoeders van heel het land, drie keer het landelijk gemiddelde.

Barbarán klinkt soms wat moedeloos over haar eigen strijd voor veilige seks en tegen hiv/aids. Maar aan opgeven denkt ze niet. “We moeten ons op de moeders richten.” En dat is wat zij en haar team doen, reis na reis.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug