Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Hoe duur was de suiker? wordt verfilmd

Datum : 03/01/2013
Land : Suriname

Hoe duur was de suiker? wordt verfilmd

Hoe duur was de suiker?, de succesvolle debuutroman van Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod uit 1987, wordt verfilmd. In deze historische roman heeft zij met veel verve een stukje geschiedenis van Suriname tot leven gebracht. De roman speelt in de periode 1765-1779. Het is de bloeitijd van de suikercultuur en ook de periode van de Boni-oorlogen. De plantage-eigenaren leven in voortdurende vrees voor de aanvallen die marrons onder leiding van Boni uitvoeren op de plantages. Tegen dit decor beschrijft Cynthia McLeod in meeslepende stijl het leven van Elza en Sarith, dochters uit een joodse plantersfamilie, en hun slaven. In de onrechtvaardige slavenmaatschappij die de kolonie Suriname is, ervaren meesters en slaven dat de suiker duur wordt betaald.

Gaite Jansen heeft de hoofdrol te pakken in de boekverfilming. Zij speelt de blanke Sarith. Haar zusje en lijfslavin Mini-Mini wordt gespeeld door Yootha Wong-Loi-Sing. Terwijl Sarith verbitterd raakt door het harde leven in de kolonie, krijgt Mini-Mini haar eigen kans op geluk. Kan en durft ze die te grijpen ten koste van haar meesteres en halfzus?

Jean van de Velde heeft het scenario van Hoe duur was de suiker? geschreven en gaat de film ook regisseren. De opnamen beginnen in maart en het drama moet in september in de bioscopen draaien. De film wordt geproduceerd door Paul Voorthuysen en Richard Claus en gedistribueerd door Entertainment One Benelux. Dit jaar is het precies 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij volledig afschafte.

Bron : NLfilmdoek.nl, BNdeStem
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug