Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Hoeveel BTW heffen Latijns-Amerikaanse landen?

Datum : 28/07/2015

Hoeveel BTW heffen Latijns-Amerikaanse landen?

De afgelopen weken is er veel gesproken over accijnzen als gevolg van de sterke stijging in Griekenland van 13 naar 23 procent. Toch heffen sommige Latijns-Amerikaanse landen een BTW vergelijkbaar met de Griekse, na een reeks van stijgingen in de afgelopen tijd.

“Veel landen in Latijns Amerika volgen de wereldwijde trend van toenemende belasting of het uitbreiden van de sectoren waarop zij van toepassing is”, legt Lucio Giaimo uit aan de BBC. Giaimo is fiscaal analist bij internationaal adviesbureau KPMG, gevestigd in Buenos Aires.

Giaimo neemt Argentinië als voorbeeld. Daar begonnen BTW-heffingen op algemene diensten die eerder nooit belast waren. Maar Argentinië is niet het enige geval. Uruguay heeft de belasting op de aankoop van wit vlees hersteld (kip, varkensvlees en lamsvlees), na zeven jaar van vrijstellingen. In Puerto Rico, waar momenteel geen BTW bestaat, wordt deze vanaf volgend jaar geïntroduceerd. Dit alles zorgt voor stijgende prijzen voor de gewone burger.

Volgens Baker & McKenzie, een advocatenkantoor dat internationale bedrijven adviseert, is de gemiddelde wereldwijde BTW 15 procent. De gemiddelde Latijns-Amerikaanse btw is 9 procent. Toch zijn er specifieke gevallen met hogere percentages.

Veel landen in de regio (8 in totaal) liggen boven het gemiddelde van 15 procent. Uruguay (22 procent) en Argentinië (21 procent) zijn twee van de Zuid-Amerikaanse landen waar de consumenten een hoog BTW moeten betalen. De percentages zijn bijna vergelijkbaar met veel landen binnen de Europese Unie. In Paraguay (10 procent) en Panama (7 procent) ligt de BTW veel lager. 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug