Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Hoge Raad analyseert nieuw verzoek Lula

Datum : 08/11/2018
Land : Brazilië

Hoge Raad analyseert nieuw verzoek Lula

De Hoge Raad van Brazilië zal een nieuw verzoek tot vrijheid van ex-president Luiz Inácio Lula da Silva behandelen, dat is ingediend door zijn verdediging. Lula zit sinds april dit jaar wegens een veroordeling voor corruptie in de gevangenis.

Afgelopen dinsdag besloot rechter Edson Fachin het verzoek naar de tweede kamer van de Hoge Raad te brengen om een uitspraak te doen over het habeas corpus van de verdediging.

Het beroep beoogt de volledige vrijheid van Lula te herstellen vanwege het "verlies van onpartijdigheid" van de rechter die hem veroordeelde, Sérgio Moro; die accepteerde de post van minister van Justitie onder de nieuwe president, Jair Bolsonaro.

"De rechter handelde uit politieke overwegingen. Tijdens de verkiezingscampagne hield hij contact met de leiding van kandidaat Bolsonaro en in die periode werd hij ook geconfronteerd met het proces tegen Lula, die tot augustus de opiniepeilingen leidde. "Moro handelde met het oog op de verkiezingen”, zeiden de advocaten van Lula.

Ze voegde eraan toe dat Lula "het slachtoffer is van een echte gerechtelijke jacht" door Moro, die het voormalige staatshoofd (2003-2010) in 2017 tot negen jaar en zes maanden gevangenisstraf veroordeelde. "Het streven was om één voor één zijn vrijheden en rechten af te pakken."

Moro gebruikte zijn eerste persconferentie om dat verband af te wijzen. "Dit heeft niets met Lula te maken. Hij werd veroordeeld en gevangengezet omdat hij een misdaad pleegde en niet vanwege de verkiezingen”, zei hij.

Bron : Telesur
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug