Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Hogere straf voor ex-president Lula

Datum : 02/12/2019
Land : Brazilië

Hogere straf voor ex-president Lula

Een Braziliaanse rechtbank heeft woensdag 27 november vijf jaar toegevoegd aan de twaalf jaar gevangenisstraf voor corruptie en witwassen tegen de oud-president van Brazilië, Luiz Inácio Lula da Silva. Lula werd afgelopen 8 november vrijgelaten, na 580 dagen cel. Deze straf zat hij uit voor de triplex-zaak. Het hooggerechtshof oordeelde namelijk dat iemand pas opgesloten kan worden nadat alle beroepen zijn uitgeput.

Het regionale hof besliste unaniem de straf te verhogen in de zogenaamde ‘Atibaia-zaak’. Hierin concludeerden de rechters dat ongeveer $236.000 aan renovaties door bouwbedrijven Odebrecht en OAS aan een landhuis van Lula ten goede kwamen, in ruil voor gunsten en contracten met staatsoliemaatschappij Petrobras. Hoewel het landhuis niet in Lula’s bezit was, zei de rechter-commisaris dat er genoeg bewijs was dat Lula het gebruikte. Na het vonnis bekritiseerden de advocaten van Lula de snelheid van de procedure en het politieke karakter van de beslissing.

Omdat Lula in twee zaken schuldig is bevonden, zal hij niet kunnen deelnemen aan de verkiezingen in 2022 als hij in hoger beroep geen gelijk krijgt.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug