Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Holifeest nationale vrije dag

Datum : 25/03/2016
Land : Suriname

Holifeest nationale vrije dag

Terwijl grote delen van Latijns Amerika deze week de Heilige Week (Semana Santa) voor Pasen vieren, vieren de hindoes in de Cariben op 23 en 24 maart Phagwa. Hindoes vormen in Suriname en Guyana ongeveer een kwart van de bevolking en in Trinidad en Tobago bijna een vijfde. Zij zijn de nazaten van de contractarbeiders uit Brits-Indië die in de 19e eeuw naar deze gebieden gebracht werden om het tekort aan arbeidskrachten op met name de suikerrietplantages op te vangen nadat de slavernij afgeschaft was. 

Wereldwijd vierden ongeveer 1 miljard Hindoes weer Phagwa (of Holi), een combinatie van lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade en een nieuwjaarsfeest. In Suriname is dit feest al lang niet meer een specifiek Hindoefeest, maar heeft het een karakter van een nationale feestdag. Het feest wordt gevierd door alle lagen van de bevolking en door alle etnische groepen in het land.

Net als in de buurlanden, in India en elders, is het Phagwafeest ook in Suriname een feest van kleuren, geuren, melodieën en vrolijkheid. Het delen van vreugde met elkaar is het belangrijkste onderdeel van Phagwa waarbij, om de feestvreugde te vergroten, mensen elkaar op uitbundige wijze besprenkelen met een verscheidenheid aan geur- en kleurstoffen zoals in de Palmentuin Paramaribo (foto). De kleurstoffen zijn meestal makkelijk uitwasbare poeders of gekleurd water. Met het inluiden van het nieuwe jaar na Phagwa vieren de hindoes het begin van het hindoejaar 2073.

Bron : Waterkant
Bookmark and Share


Terug