Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Homogemeenschap Curaçao heeft grootse plannen

Datum : 02/10/2013
Land : Curaçao

Homogemeenschap Curaçao heeft grootse plannen

Niet meer dan een handvol mensen deden afgelopen zaterdag op een afgesloten terrein bij het Floris Suite Hotel mee aan de manifestatie tegen homofobie. Ondanks deze teleurstellende opkomst is de homogemeenschap hoopvol gestemd en heeft grootse plannen. “Dit is nog maar het begin. We zijn van plan om Curaçao als gastland voor te stellen voor de komende jaarlijkse mondiale conferentie van de International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans en Intersex Association (ILGA)”, vertelt Gay Pro-woordvoerder Mario Kleinmoedig.

Volgens de organisatie en de aanwezige deelnemers zou de opkomst groter zijn geweest als de overheid niet dwars had gelegen om de vreedzame manifestatie op de originele locatie in het centrum van Willemstad te houden. Maar er wordt ook rekening gehouden met factoren als ‘angst’, ‘schaamte’ en het feit dat de Curaçaose homogemeenschap de nacht ervoor flink heeft gefeest.

Een dag voor de manifestatie kwam de overheid ineens met strengere vergunningsvoorwaarden. Of die regels realistisch zijn betwijfelt Gay Pro, de organisatie achter de Gay Pride. “Vlaggen en leuzen horen bij een manifestatie, als dat niet mag heeft het weinig zin”, aldus Kleinmoedig. “Volgens ons is de houding van de overheid ingegeven door angst en druk vanuit de politiek en de kerk. De brandbrief van PS-parlementariër Winni Ravenau en de afschrikkende scenario’s die pastoor Norwin Josepha schetste, hebben daar ook aan bijgedragen. Josepha zei dat er mannen in lingerie zouden rondlopen. Dat is helemaal niet het geval.”

Ondanks de discussie over de eerste editie van de Gay Pride op Curaçao wordt het eiland nog steeds als gay friendly ervaren. Op de Gay Pride zijn behoorlijk wat toeristen afgekomen. “We voelen ons hier heel vrij om openlijk van elkaar te houden”, vertelt een Duits lesbisch stel. De Surinaamse Tieneke Sumter, voorzitter van de regionale homobeweging Cari Flags, is van mening dat Curaçao een van de homovriendelijkste eilanden in de regio is, maar dat er nog wel veel terrein valt te winnen op het gebied van gelijke rechten. Net als haar Arubaanse en Bonairiaanse collega’s is zij speciaal voor het evenement naar Curaçao gekomen.

Bron : Antilliaans Dagblad, Caribisch Netwerk, Versgeperst
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug