Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Homohuwelijk in Colombia goedgekeurd

Datum : 08/04/2016
Land : Colombia

Homohuwelijk in Colombia goedgekeurd

Vijf maanden nadat het Colombiaanse Constitutionele Hof adoptie door homoseksuele en lesbische stellen goedkeurde, heeft het op donderdag 7 april 2016 ook het homohuwelijk legaal verklaard. Colombia is hiermee het vierde land in Latijns Amerika waar het huwelijk opengesteld is voor stellen van gelijk geslacht, hoewel er in enkele landen een andere vorm van geregistreerd partnerschap mogelijk is. In Colombia was geregistreerd partnerschap reeds mogelijk, maar dat leidde in sommige gevallen tot verwarrende situaties. 

Helemaal zonder slag of stoot ging deze overwinning voor de Colombiaanse LHBT (Lesbisch, Homo, Biseksueel, Transseksueel) gemeenschap niet. Voor Jorge Ignacio Pretelt en twee andere rechters van het Hof was het huwelijk alleen voorbehouden aan heteroseksuele stellen. Zes rechters stemden echter vóór legalisering van het homohuwelijk, een schok voor Pretelt en andere conservatieve leden van het Hof. 

Al in 2011 had het Constitutionele Hof aangegeven dat er geen juridische bezwaren waren tegen een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht. Daarmee had het de opdracht gegeven aan het nationale parlement om een wet op te stellen die het homohuwelijk zou regelen. Sindsdien was er echter nauwelijks voortgang te bespeuren rond het onderwerp en was de termijn die het Hof daarvoor gesteld had, verstreken. Zelfs voorgenomen studies naar de gevolgen van een dergelijke wet werden door het parlement niet uitgevoerd. 

Bij gebrek aan duidelijke regelgeving hadden verschillende rechters in de tussenliggende periode zeker 50 stellen van gelijk geslacht toegestaan een burgerlijk huwelijk te sluiten, terwijl anderen zich tevreden moesten stellen met een samenlevingscontract. Deze onduidelijkheid zorgde er voor dat niet alle stellen hun relatie konden formaliseren zoals zij dat wilden. 

Met het besluit van afgelopen donderdag heeft het Constitutionele Hof het formele huwelijk opengesteld voor alle geslachten. Daarmee kan geen enkele Colombiaanse notaris of rechter meer weigeren dit soort relaties te legaliseren – althans, als de regelgeving eenmaal afgerond is, dempte het blad Semana de feestvreugde onder Colombiaanse LHBT’ers enigszins. 

 

Bron : El País, La Semana
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug