Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Homoparen gezegend in Cubaanse hoofdstad

Datum : 16/05/2015
Land : Cuba

Homoparen gezegend in Cubaanse hoofdstad

Tijdens een oecumenische dienst in de hoofdstad Havana zegenden protestantse pastors afgelopen week meer dan dertig homoparen. De zegening paste in de Cubaanse Dagen tegen Homofobie en Transfobie, die op 5 mei begonnen en zondag, de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, eindigen.

Progressieve christenen op Cuba ijveren sinds kort publiekelijk voor de erkenning van homoparen, zowel door de kerkelijke als door de burgerlijke overheid. “Ook het geloof kan een plaats zijn waar holebi’s (homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen) erkenning krijgen van hun rechten”, zegt theologe Elaine Saralegui, drijvende kracht achter de beginnende christelijke beweging voor seksuele diversiteit in Cuba. Na een tijd verspreidde het gerucht zich door de stad en kwamen steeds meer homo’s en lesbiennes van verschillende geloofsovertuigingen en ook vrijzinnigen naar de bijeenkomsten. “Toen er vijftig mensen naar onze bijeenkomsten kwamen, beseften we dat we onze eerste doelstelling hadden gehaald en dat we moesten verbreden.”

Van de 11 miljoen Cubanen is ongeveer 60 procent gelovig. De meeste gelovigen staan als katholiek te boek maar velen hangen de Santería aan, een syncretische religie die het rooms-katholicisme en de Yorùbáreligie versmelt. De laatste jaren neemt ook het aantal protestanten toe, waaronder ook een minderheid van fundamentalisten. Sommige protestantse kerken boekten vooruitgang op gendervlak, zoals met de wijding van vrouwen tot pastor, vooral bij baptisten en presbyterianen. Maar over het algemeen ziet het christendom homoseksualiteit als een zonde die bestraft en gecorrigeerd moet worden, ook in de rooms-katholieke kerk.

Bij de 28 religieuze organisaties die door de Cubaanse Kerkenraad zijn erkend, is er geen gemeenschappelijk standpunt ten aanzien van homoseksualiteit. Bij de pastors en ook op andere niveaus van de religieuze structuren zijn wel homo’s en lesbiennes actief, maar weinigen komen openlijk op voor hun rechten als gevolg van de vooroordelen. In de christelijke doctrines is er geen expliciete afkeuring van homoseksualiteit, maar ze zijn wel vaak zo geïnterpreteerd door de dominante ideologieën. 

Ook politiek staat de holebigemeenschap zwak in Cuba. Geen enkele wet verbiedt homoseksualiteit, maar de homofobie en het machismo leven sterk. In de eerste jaren na de socialistische revolutie van 1959 werden ook de christenen uitgesloten en gediscrimineerd, zegt Raúl Suárez, gepensioneerd pastor van de Broederschap van Baptistengemeenschappen van Cuba. Ze moesten vechten voor hun rechten, zoals holebi’s dat vandaag moeten doen. Christelijke holebigroepen vragen nu de erkenning van homoparen, met de mogelijkheid tot adoptie of kunstmatige inseminatie.

Bron : MO*, IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug