Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Honderdste Europese Ariane 5-raket gelanceerd

Datum : 29/09/2018
Land : Frans Guyana

Honderdste Europese Ariane 5-raket gelanceerd

Het bedrijf Arianespace heeft voor de honderdste keer een Europese Ariane 5-raket gelanceerd. De raket vertrok woensdagnacht vanaf Kourou in Frans Guyana en brengt twee satellieten voor telecom in een baan rond de aarde.

De eerste Ariane 5 werd gelanceerd in 1996. Die lancering eindigde in een ramp, want de raket raakte kort na de start uit koers en ontplofte. Onder de honderd lanceringen zat nog een mislukking. In 2002 moest een raket tot ontploffing worden gebracht. Sindsdien is de Ariane 5 betrouwbaar geweest, al werd in september 2017 nog een lancering op het laatste moment afgeblazen. De raket wilde toen niet van de grond komen.

Bij de jubileumlancering waren twee satellieten voor commerciële doeleinden aan boord. De Europese ruimtevaartorganisatie (ESA) werkt ondertussen aan de opvolger van de Ariane 5, de Ariane 6. Het ruimtevaartbedrijf Airbus Defence and Space Netherlands uit Leiden is hierbij betrokken. De eerste test moet in 2020 plaatsvinden.

Bron : ANP, NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug