Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Honduras arresteert brein achter moord activiste

Datum : 03/03/2018
Land : Honduras

Honduras arresteert brein achter moord activiste

Precies twee jaar na de moord op de prominente activiste Berta Cáceres heeft de Hondurese politie het vermoedelijke brein van de moordaanslag aangehouden. Het gaat om Roberto David Castillo Mejía, in 2016 de directeur van een energiebedrijf waartegen Cáceres demonstreerde. Hij werd opgepakt op de internationale luchthaven van San Pedro Sula, de tweede stad van het Midden-Amerikaanse land.

Castillo Mejía's bedrijf Desa wilde een grote dam laten bouwen om elektriciteit te kunnen opwekken. Berta Cáceres wist de aanleg te voorkomen door de aannemer erop te wijzen dat de rivier waar de dam moest komen heilig was voor het inheemse Lenca-volk, waartoe ze zelf ook behoorde. Voor haar verzet kreeg ze in 2015 de Goldman Prize, een prestigieuze milieuprijs.

De Hondurese politie wil niet meer kwijt over de precieze rol van Castillo Mejía, anders dan dat hij logistieke en andere hulp zou hebben verleend aan een van de huurmoordenaars, die al eerder werd opgepakt. In totaal zitten nu negen mensen vast voor de moord op Cáceres. Zij werd in de nacht van 2 maart 2016 in haar huis doodgeschoten.

Bron : NOS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug