Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Honduras gaat ontginning transparanter maken

Datum : 17/12/2012
Land : Honduras

Honduras gaat ontginning transparanter maken

Met hulp van de Wereldbank wil Honduras de ontginning van zijn grondstoffen transparanter maken. Dit moet leiden tot een vermindering van de spanning tussen bedrijven en lokale bevolking.

Eind november zette de regering van Honduras het licht op groen om kandidaat te worden van het Extractive Industries Transparency Initiative (EITI). Volgens presidentieel adviseur Roberto Herrera Cáceres zal de Wereldbank het Centraal-Amerikaanse land adviseren over de vereisten om tot het programma te worden toegelaten. De regering hoopt over anderhalf jaar een rapport klaar te hebben voor het EITI-bestuur. Als dat wordt goedgekeurd, dan is Honduras officieel kandidaat, aldus Herrera.

De EITI is een coalitie van regeringen, bedrijven, maatschappelijke organisaties, investeerders en multilaterale organisaties. In landen die rijk zijn aan grondstoffen, wil EITI goed bestuur aanmoedigen via de publicatie en verificatie van de betalingen door bedrijven aan de overheid en van de fiscale inkomsten van de overheid uit petroleum, gas en mineralen. Een kandidaat-land moet vijf fases doorlopen alvorens een volwaardige lidstaat te worden.

In Latijns Amerika is alleen Peru volwaardig lid.  Guatemala en Trinidad en Tobago zijn kandidaat-lidstaten. Wereldwijd zijn er achttien landen die de vijf fases doorlopen hebben en negentien kandidaat-landen.

 

Bron : MO, IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug