Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Honduras in crisis na presidentsverkiezingen

Datum : 06/12/2017
Land : Honduras

Honduras in crisis na presidentsverkiezingen

Tien dagen na de presidentsverkiezingen is de chaos in Honduras compleet. Duizenden Hondurezen gingen de afgelopen dagen de straat op in protest tegen het verloop van het tellen van de stemmen.

Begin vorige week leek Salvador Nasralla, kandidaat van de oppositie, het te gaan winnen van de zittende president, Juan Orlando Hernández. Maar met het verstrijken van de tijd werd het verschil steeds kleiner, totdat Hernández met 42,98% van de stemmen tegenover 41,39% van Nasralla toch gewonnen leek te hebben. De oppositie beschuldigt de president van fraude en de protesten verlopen gewelddadig: tenminste één dode en meerdere gewonden, iets dat voor de regering aanleiding was om de noodtoestand uit te roepen en een avondklok in te stellen.

Honderden politieagenten weigeren echter om de avondklok te handhaven, onder hen ook leden van de cobra, de anti-oproer politie. “We willen niet vechten tegen het volk”, verklaarde een van hen tegenover France Presse. “We willen de rechten van het Hondurese volk niet schenden of hen onderdrukken”, zei de woordvoerder van de politie tegen The Guardian. De houding van de politie werd met gejuich begroet door anti-regeringsdemonstranten: “Het verenigde volk wordt nooit verslagen!”

Van verschillende kanten wordt opgeroepen tot overleg, terwijl internationale verkiezingswaarnemers de Hondurese staat oproepen de stemmen opnieuw te tellen. Onder hen ook Federica Mogherini, hoogste vertegenwoordiger van de Europese Unie, die een hertelling niet uitsluit wanneer de kandidaten hierom vragen.

Bron : The Guardian, La Prensa, El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug