Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Honduras: Milieuactiviste vermoord

Datum : 04/03/2016
Land : Honduras

Honduras: Milieuactiviste vermoord

Vandaag zou de Hondurese Berta Isabel Cáceres Flores haar 43e verjaardag gevierd hebben. Gisterochtend werd ze echter in haar huis in La Esperanza, Intibuca, door gewapende mannen vermoord. Hoewel de politie verklaarde dat ze bij een roofoverval om het leven gekomen is, is haar omgeving ervan overtuigd dat haar dood te maken heeft met haar verzet tegen grootschalige economische ontwikkeling die ten koste zou gaan van de belangen van de mensen uit de omgeving. Bij de inval zijn haar broer en de Mexicaanse activist Gustavo Castro Soto gewond geraakt – die volgens de organisatie Movimientom4 als getuige nu zelf bedreigd wordt. 

Bij haar leven was Berta Cáceres één van de leiders van de inheemse organisatie COPINH die zich onder meer inzet voor milieu- en cultuurbehoud van de Lenca, de grootste inheemse bevolkingsgroep van Honduras. Bekendheid kreeg zij door het verzet van COPINH en de plaatselijke bevolking tegen de bouw van de Agua Zarca Dam door het Chinese staatsbedrijf Sinohydro, het grootste bouwbedrijf in haar soort ter wereld, en de Hondurese uitvoerder DESA. 

Hoewel Sinohydro uiteindelijk gedwongen werd zich terug te trekken, gebeurde dat pas nadat Cáceres’ mede-activist Tomas García door Hondurese militairen tijdens een vreedzaam protest tegen de dam in 2013 doodgeschoten was. Cáceres was zich ervan bewust dat verzet tegen economische projecten in haar land grote risico’s met zich meebrengt: “Ik vrees voor mijn leven. Er is totale straffeloosheid in Honduras. Het maakt niemand iets uit dat ze ons vermoorden”, zo zei ze tegen de krant El Universo

De bouw van de stuwdam door DESA ging echter door en Berta Cáceres bleef opkomen voor de rechten van de Lenca en anderen en werd daarvoor in april vorig jaar onderscheiden met de Amerikaanse Goldman Environmental Prize, een jaarlijkse prijs voor mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van milieubescherming. 

Honduras is een van de gevaarlijkste landen ter wereld voor milieuactivisten. Verreweg de meeste moorden en bedreigingen blijven onbestraft. Desondanks heeft de Nederlandse Investeringsbank FMO via DESA 300.000 euro geïnvesteerd in de Agua Zarca Dam. In antwoord op Kamervragen van Jasper van Dijk (SP) stelde Minister Ploumen op 5 juni 2014 dat COPINH weliswaar tegen de dam was, maar dat andere lokale organisaties voorstanders waren. 

Berta Cáceres laat vier kinderen achter. 

Informatie over het verzet van COPINH tegen de Agua Zarca Dam:
https://www.youtube.com/watch?v=zh9Sn9oJR94&feature=youtu.be&app=desktop

Bron : The Guardian, la Prensa Honduras, www.rijksoverheid.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug