Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Honduras toont stukken uit legendarische 'Witte stad'

Datum : 14/01/2016
Land : Honduras

 Honduras toont stukken uit legendarische 'Witte stad'

Een internationaal team van archeologen heeft de eerste twee stukken opgegraven van La Ciudad Blanca (De Witte Stad ), een lang verloren complex in het oosten van Honduras dat resten bevat van een mysterieuze pre-Columbiaanse beschaving.

De artefacten, een schip versierd met de kop van een gier en een pot met de hoofden van een jaguar en een man, werden dinsdag gepresenteerd door de Hondurese president Juan Orlando Hernández. Hij werd vergezeld door archeologen van het Hondurese Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (IHAH), de National Geographic en van de Universiteit van Colorado die de stukken opgroeven. 

De voorwerpen kwamen uit T1, door de president ‘Ciudad Jaguar’ (stad van de jaguar) genoemd, en een van de drie nederzettingen die tot nu toe zijn gevonden. Ciudad Jaguar “is een region waar een aantal kleine steden zjn gevonden”, aldus Hernández.

Archeoloog Chris Fisher van National Geographic zei dat de boot met de kop van een gier dateert uit de periode tussen 1000 en 1500. Directeur Virgilio Parades van IHAH zei dat de Witte Stad vier keer zo groot kan zijn geweest als Copán in het westen van Honduras, een Werelderfgoed plaats die de meest spectaculaire sculpturen van de Maya’s herbergt.  

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug