Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Honduras trekt arrestatiebevel Zelaya in

Datum : 29/03/2011
Land : Honduras

Honduras trekt arrestatiebevel Zelaya in

De Hoge Raad van Honduras heeft drie arrestatiebevelen tegen ex-president Manuel Zelaya ingetrokken. Hierdoor kan Zelaya terugkeren naar Honduras zonder te vrezen voor detentie. Sinds een coup in juni 2009 verbleef de voormalig regeringsleider in de Dominicaanse Republiek.

Rechter Oscar Chincilla zei echter dat Zelaya nog wel zal worden aangeklaagd wegens corruptie in verband met zijn plan om tijdens zijn presidentstermijn de grondwet te wijzigen en een tweede termijn mogelijk te maken. Zelaya beschouwt deze aanklacht als politiek gemotiveerd, en wil dat de rechter ook deze aantijging intrekt.

In de afgelopen dagen is het tot rellen gekomen in de hoofdstad Tegucigalpa tussen politie en aanhangers van Zelaya, die zijn terugkeer eisen. Reden voor zijn uitzetting was een niet-bindend referendum dat hij wilde uitschrijven, waarbij de bevolking zich uit kon spreken over grondwetswijzigingen. Critici zeggen dat deze wijzigingen Zelaya in staat zouden hebben gesteld om herverkozen te worden. De ex-president heeft altijd ontkend uit te zijn geweest op een tweede termijn.

De huidige president Porfirio Lobo heeft aangegeven dat hij hoopt dat er een wettelijke oplossing gevonden kan worden die de terugkeer van Zelaya naar Honduras mogelijk maakt.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug