Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Honduras verbiedt 'particuliere steden'

Datum : 19/10/2012
Land : Honduras

Honduras verbiedt  'particuliere steden'

Het Hondurese Hooggerechtshof heeft een project om ‘particuliere steden’ te bouwen ongrondwettig verklaard. De steden zouden een eigen belasting- en politiesysteem hebben.

Het project voor deze zogenaamde ‘modelsteden’ werd gesteund door president Porfirio Lobo, die zei dat het buitenlandse investeringen zou aantrekken en banen zou scheppen. Het Hooggerechtshof besloot met dertien stemmen voor en één tegen dat het project het principe van soevereiniteit schendde. Demonstranten vierden het besluit buiten voor het Hof in hoofdstad Tegucicalpa.

“Dit is geweldig nieuws voor het Hondurese volk. Deze beslissing voorkomt dat het land terugkeert naar een feodaal systeem van duizend jaar geleden”, zei advocaat Fredin Funez. Het plan van de regering om zo’n twintig “speciale ontwikkelingszones”  - zoals de nieuwe steden officieel werden genoemd – te creëren, was vorig jaar door het Congres goedgekeurd.  Het Hooggerechtshof heeft nu bepaald dat het project ongrondwettig is, omdat het de territoriale integriteit van Honduras en de soevereiniteit van de regering schendt.

Naar verwachting zou een Amerikaans bedrijf 15 miljoen U$ investeren in de eerste constructiefase van de eerste ‘modelstad’ aan de Caribische kust. Het zou volgens president Lobo duizenden banen scheppen in het verarmde Midden-Amerikaanse land. Honduras kampt ook met geweld. Het heeft het hoogste moordcijfer ter wereld – 92 op 100.000 inwoners – aldus de Verenigde Naties.

Singapore, Macao en Hong Kong waren de inspiratie voor de “modelsteden", zei Lobo. Maar de oppositie noemde Lobo een verrader, die het land probeerde te verkopen aan buitenlandse bedrijven. Vorige maand werd de bekende mensenrechtenadvocaat Antonio Trejo vermoord, nadat hij zich tegen het project had uitgesproken. Hij werd door onbekende schutters gedood in een buitenwijk van Tegucicalpa. Enkele uren ervoor had Trejo in een televisiedebat politici ervan beschuldigd dit soort projecten te gebruiken om campagnefondsen te werven.

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share


Terug