Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Honduras zet militairen in tegen crimineel geweld

Datum : 02/11/2011
Land : Honduras

Honduras zet militairen in tegen crimineel geweld

De Hondurese regering heeft honderden militairen ingezet in de strijd tegen crimineel geweld. Patrouilles van soldaten en politie bevinden zich in hoofdstad Tegucicalpa en in San Pedro Sula, de belangrijkste stad aan de noordkust, waar criminele bendes hele buurten domineren. Ze zetten er wegblokkades op en  helicopters patrouilleren vanuit de lucht.

Honduras kent het hoogste aantal moorden wereldwijd, volgens een rapport van de Verenigde Naties. In 2010 lag het gemiddelde op twintig moorden per dag;  82 doden op iedere 100.000 inwoners. De meeste moorden zijn gerelateerd aan de drugshandel en drugsbendes. Het land is een belangrijke doorgangsroute voor de smokkel van cocaïne van Zuid-Amerika naar de Verenigde Staten.

Afgelopen maandag heeft president Porfitio Lobo de top van de politieleiding  ontslagen, nadat vier officieren die beschuldigd waren van moord op twee studenten, waren vrijgelaten en vervolgens ondergedoken. Dit leidde tot grote publieke onrust. Lobo zei dat hij met de inzet van troepen “de aanwezigheid van de autoriteiten wil garanderen in de meest conflictueuze gebieden van het land”.
 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug