Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Honduras: zware aardbeving in de Caribische zee

Datum : 10/01/2018
Land : Honduras

Honduras: zware aardbeving in de Caribische zee

Dinsdagavond vond een zware aardbeving plaats voor de kust van Honduras, op een afstand van 44 kilometer van het eiland Gran Cisne. De beving is gevoeld in de meeste Midden-Amerikaanse landen en in Mexico. Het US Tsunami Centrum liet een tsunami waarschuwing uitgaan voor Puerto Rico en de Maagdeneilanden, maar trok deze enkele uren later weer in. Wel bleef er kans op zeer hoge golven voor de kust van Honduras en Belize. De beving liet ramen schudden tot in de vijfhonderd kilometer oostelijker gelegen hoofdstad Tegucigalpa, maar de schade lijkt tot op dit moment mee te vallen.

Rodrigo Anaya Rodríguez lag in een hangmat in zijn huis in de populaire Mexicaanse badplaats Quintana Roo, aan de Caribische kust, toen hij drie bevingen voelde. “Het leek alsof er een bulldozer langs reed”, vertelde hij aan The Guardian. “Het duurde niet lang maar was heel heftig.” Hij rende naar het balkon van waar hij elektriciteitspalen en -kabels heen en weer zag schudden.

De beving was extra krachtig doordat hij op slechts tien kilometer onder het oppervlakte plaats vond, maar wel ver van de bewoonde wereld. De onlangs herkozen president van Honduras, Juan Orlando Hernández, heeft verklaard dat in het hele land de noodsystemen in werking zijn getreden en riep de bevolking op om kalm te blijven.

Bron : The Guardian, El País, La Prensa
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug