Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Hondurese bendes: 'Vrede in ruil voor werk'

Datum : 29/05/2013
Land : Honduras

Hondurese bendes: 'Vrede in ruil voor werk'

In Honduras zijn de twee grootste straatbendes bereid om de wapens neer te leggen in ruil voor deelname aan het maatschappelijk verkeer. Dit hebben woordvoerders van de twee bendes - Mara Salvatrucha (MS) en Barrio 18- aan de pers verklaard. Commentatoren juichen de stap toe, maar temperen de verwachtingen. “We willen aan de maatschappij laten zien dat we geen monsters zijn. We zijn het geweld zat en willen dat onze gezinnen in vrede opgroeien. Maar dat lukt alleen als de maatschappij ons helpt door mogelijkheden te bieden, zoals werk”, verklaarde Marcus, woordvoerder van MS dat bekend staat als de machtigste en gewelddadigste straatbende met naar schatting 7000 leden.

De oproep voor vrede maakt deel uit van een pacificatieprogramma voor Midden-Amerika dat twee jaar geleden is opgezet door de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). El Salvador was het eerste land waar straatbendes de wapens neerlegden in ruil voor deelname aan sociale projecten. Nu is de beurt aan Honduras. “De bedoeling is dat de bendes eerst een wapenstilstand sluiten met de maatschappij en vervolgens stapje voor stapje onderling vrede sluiten. We zien wel hoe het uitpakt, duidelijk is wel dat het zero tolerance beleid niet heeft gewerkt”, verklaarde een lid van de Commissie Veiligheid van de OAS die het nieuwe project in Honduras heeft gelanceerd in samenwerking met de kerkelijke autoriteiten.

Of de pacificatie van de straatbendes leidt tot minder geweld is nog maar de vraag. Uit cijfers van een VN-rapport uit 2010 blijkt dat in voorgaande jaren slechts een derde van alle moorden op het conto van de straatbendes is te schrijven. “In Honduras zijn meer dan 200 misdaadorganisaties aanwezig, van de professionele Mexicaanse en Colombiaanse maffia tot jeugdbendes. Iedere organisatie heeft zijn eigen activiteit zoals mensensmokkel, afpersing, roof van natuurlijke rijkdommen, straatroof. Anders gezegd, de straatbendes vormen slechts een klein onderdeel van het probleem”, preciseert Arabesca Sánchez, medewerkster van de Universidad Nacional Autónoma in Honduras.
“Natuurlijk, de overheid dient iedere stap naar vrede aan te moedigen, ze moet echter ook naar zichzelf kijken. Veiligheidsdiensten en autoriteiten zijn door en door corrupt. De overheid is medeschuldig aan het geweld doordat ze decennia lang passief toekeek, of erger nog clandestien bijdroeg aan het geweld.”

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug