Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Hondurese boeren bezetten landbouwgronden

Datum : 19/04/2012
Land : Honduras

Hondurese boeren bezetten landbouwgronden

Duizenden landarbeiders in Honduras hebben land bezet in een grootschalig conflict met grootgrondbezitters en de overheid. De gecoördineerde invallen vonden plaats op verschillende locaties in het land. De boeren zeggen dat de overgenomen gebieden openbare landen zijn, waar arme boeren het recht hebben om voedsel te verbouwen onder de Hondurese wet. Volgens de regering zijn de aanvallen illegaal en vooral gericht op privé-bedrijven.

Volgens de directeur van het Nationaal Agrarisch Instituut, César Ham, waren de gecoördineerde bezettingen politiek gemotiveerd en gericht op het destabiliseren van de regering van President Porfirio Lobo. Gewelddadige conflicten over landbouwgrond komen veel voor in Honduras, met tientallen gedode landarbeiders in de afgelopen jaren als gevolg. Organisaties die de landarbeiders vertegenwoordigen, zeggen dat verschillende opeenvolgende regeringen er niet in geslaagd zijn hun beloften om landbouwgrond te verdelen na te komen. Evenmin zijn er landbouwhervormingen doorgevoerd. Ze beschuldigen de autoriteiten ervan te handelen in het belang van grootgrondbezitters.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug