Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Hondurese kinderen vanuit Mexico gerepatrieerd

Datum : 10/07/2014
Land : Honduras

Hondurese kinderen vanuit Mexico gerepatrieerd

Volgens Casa Allianza, een humanitaire organisatie, hebben Mexicaanse autoriteiten deze week al 309 Hondurese kinderen terug naar hun land gebracht. 

Op woensdag arriveerden 242 migranten in de noordelijk gelegen stad San Pedro Sula, onder wie 139 kinderen. Zij kwamen in zeven bussen vanuit de Mexicaanse stad Tapachula, aldus Carlos Flores, woordvoerdevan Casa Allianza. De gerepatrieerde mensen werden opgevangen door het Hondurese DINAF familie-agentschap, Casa Allianza en een andere ngo, het Centrum voor Assistentie aan Terugkerende Migranten. Nog 170 ongedocumenteerde Hondurese kinderen werden op maandag vanuit Mexico gedeporteerd. 

Flores zei dat ouders hun kinderen niet in hun eentje naar de Verenigde Staten moeten laten gaan vanwege het gevaar dat zij daar lopen.  “Stuur niet je kinderen of kleinkinderen. Ik kan me de overweging voorstellen. De beslissingen worden genomen omdat ze hun kinderen willen zien. Maar hen gevaar laten lopen is het niet waard”, zegt Flores. Mexico deporteerde dit jaar als zesduizend Hondurese kinderen. Dat is een stijging van 24,5 procent vergeleken met het aantal gedeporteerden in 2013. 

Een gebrek aan kansen, armoede, rekrutering door gangs en de hereniging met hun ouders zijn redenen voor Hondurese minderjarigen om illegaal naar de VS te emigreren. De Hondurese ‘first lady’ Ana García vertelde vorige week dat het Midden-Amerikaanse land “er klaar voor is” om Hondurese immigranten op te vangen die uit de VS worden gedeporteerd. Autoriteiten in de VS pakten tussen oktober 2013 en juni 2014 meer dan 52 duizend onbegeleide en ongedocumenteerde minderjarigen op die het land in wilden gaan. De meeste van hen komen uit Guatemala, El Salvador en Honduras. 

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug