Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Hoofd centrale bank van Argentinië neemt ontslag

Datum : 26/09/2018
Land : Argentinië

Hoofd centrale bank van Argentinië neemt ontslag

Pas drie maanden was Luis Caputo het hoofd van de centrale bank van Argentinië en nu al heeft hij zijn ontslag ingediend. Het ontslag afgelopen dinsdag kwam onverwacht en had direct tot gevolg dat de waarde van de peso op de internationale markten in een vrije val terechtkwam. En dat terwijl de peso sinds het begin van dit jaar al met 50 procent gedaald is ten opzichte van vorig jaar. De overheid probeert uit alle macht de crisis te bestrijden en te voorkomen dat Argentinië in een echte recessie raakt. Maar de bezuinigingsmaatregelen hebben tot nu toe nog niet het gewenste effect gehad.

Het ontslag van Caputo kwam nadat de vakbonden een landelijke staking hadden uitgeroepen die in het hele land het openbaar vervoer platlegde, terwijl duizenden mensen in Buenos Aires de straat opgingen om te protesteren tegen het beleid van president Mauricio Macri. In een verklaring liet de centrale bank weten dat Caputo zich om persoonlijke redenen terugtrok en dat zijn vertrek geen consequenties heeft voor de onderhandelingen die Argentinië op dit moment voert met het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Argentinië hoopt op een lening van vijftig miljard dollar die het land nodig heeft om volgend jaar de buitenlandse schulden te kunnen blijven betalen. De regering heeft al een opvolger benoemd: de econoom Guido Sandleris. Het IMF heeft laten weten alle vertrouwen te hebben in Sandleris en in een goede voortzetting van de onderhandelingen. Maar tot nu toe heeft geen van de maatregelen die de Argentijnse regering de afgelopen maanden nam om het tij van de peso te keren enig positief effect gehad.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug