Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Hoofd milieubeschermingsagentschap stapt op

Datum : 08/01/2019
Land : Brazilië

Hoofd milieubeschermingsagentschap stapt op

Het hoofd van het milieubeschermingsagentschap in Brazilië is opgestapt naar aanleiding van de kritiek van de onlangs aangetreden extreemrechtse president Jair Bolsonaro. Een woordvoerder van het Instituut voor Milieu en Hernieuwbare Natuurlijke Hulpbronnen (Ibama) heeft maandag bevestigd dat Suely de Araujo is afgetreden nadat Bolsonaro had gesuggereerd dat er onregelmatigheden waren in de begroting van Ibama. Araujo leidde het agentschap sinds 2016.

Het Ministerie van Milieu, dat toezicht houdt op Ibama, gaf toe dat het van plan was om Araujo te vervangen en dat een nieuw hoofd van het agentschap binnen enkele dagen zou worden genoemd. Bolsonaro, een voormalige legerkapitein die tijdens een tumultueuze oktoberverkiezing aan de macht kwam, heeft stelselmatig Ibama aangevallen, die belast is met toezicht op het Amazone regenwoud om ontbossing en illegale mijnbouw tegen te gaan.

Op zondag retweette Bolsonaro een tweet van de minister van Milieu, Ricardo Salles, en hekelde een bedrag van US $ 7,73 miljoen in de begroting dat was bestemd voor de huur van terreinwagens. "We hebben een systeem dat voornamelijk is gemaakt om Brazilianen financieel schade toe te brengen zonder de minste zorg", zei Bolsonaro.

Araujo heeft zondag een schriftelijke verklaring uitgegeven waarin ze zei dat Bolsonaro en Salles - die de klimaatverandering eerder een "secundaire kwestie" noemden en beweerden dat veel milieufuncties "ideologisch" zijn - "ongefundeerde beschuldigingen" hadden gedaan.

Ze zei dat het geld de kosten waren voor de huur van 393 vierwielaangedreven vrachtwagens die gebruikt worden door Ibama's gewapende agenten in heel Brazilië, en dat het contract ook alle brandstofkosten en onderhoud omvatte.

Analisten zeiden ondertussen dat de acties van Bolsonaro aantoonden dat zijn presidentschap een echte "bedreiging voor de Amazone" kon vormen. "De bescherming van de Amazone is altijd afhankelijk van sterke wetten en regels", benadrukte Thiago de Aragao, directeur van het in Brasilia gevestigde politieke adviesbureau Arko Advice. "Bolsonaro zou zeker een bedreiging kunnen zijn in de zin dat hij een trend kan scheppen waarin bescherming van de Amazone misschien niet de belangrijkste prioriteit is van bepaalde individuen binnen de overheid", voegde Aragao eraan toe.

Ongeveer 13 procent van het nationale grondgebied van Brazilië is afgebakend als inheems land - gedefinieerd als een gebied bewoond door en uitsluitend in bezit van inheemse volkeren. Ongeveer 98 procent van dergelijke gebieden bevindt zich in het Amazonegebied, een ecosysteem dat door milieuwetenschappers wordt beschouwd als een cruciale buffer tegen de gevolgen van klimaatverandering.

 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug