Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Hooglandbewoners Peru in opstand

Datum : 29/05/2011
Land : Peru

Hooglandbewoners Peru in opstand

Aan de vooravond van de beslissende verkiezingsronde is Peru in de ban van een nieuwe opstand. De inheemse aymarabevolking uit het Punohoogland grenzend aan Bolivia, heeft zich in groten getale gemobiliseerd om van de regering te eisen dat er geen mijnbouw op hun gronden (meer) plaatsvindt.

Na twintig dagen van protesten hebben meer dan 10.000 personen de stad Puno ingenomen, wegblokkades opgeworpen, winkels geplunderd en voertuigen in brand gestoken. Het geweld bereikte zijn hoogtepunt afgelopen donderdag toen groepen demonstranten zich keerden tegenover lokale arbeiders die weigeren zich aan te sluiten bij de protesten. Ook journalisten werden gemolesteerd.

De overheid liet weten dat het lastig zal zijn om tegemoet te komen aan de wensen van de Puneros. “De concessies aan mijn- en olie-exploitanten liggen nu eenmaal vast. We hebben de onmogelijkheid van hun wensen uitgelegd, we hebben alternatieven geformuleerd, maar de houding van de demonstranten is compromisloos”, zo liet een functionaris weten. De eerder deze week vastgelopen onderhandelingen worden komende week in Lima hervat. 
 

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug