Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Hoogste aantal moorden door politie São Paulo sinds 1996

Datum : 06/02/2018
Land : Brazilië

Hoogste aantal moorden door politie São Paulo sinds 1996

Het aantal mensen dat jaarlijks door de politie van de deelstaat São Paulo wordt gedood, bereikte in 2017 een nieuwe piek, met 939 slachtoffers. Dit is het hoogste aantal sinds 1996, het beginjaar van de telling door het Secretariaat van Openbare Veiligheid van São Paulo.

In 22 jaar tijd steeg het aantal doden met maar liefst 171 procent. In totaal werden in deze periode 12.247 personen gedood door de politie van São Paulo. Het is het vierde jaar op rij dat het dodental stijgt. Het overgrote deel van de slachtoffers komt voor rekening van de militaire politie. Het aantal politieagenten dat werd vermoord daalde van 149 in 2001 tot 60 in 2017.

Volgens André Zanatic, onderzoeker van geweld aan de Universiteit van São Paulo (USP), had de deelstaat tot het jaar 2000 een gericht beleid om de hoeveelheid doden door de politie te beheersen en verkleinen. Zo bestond er een commissie, bestaande uit onderzoekers, politie en de ombudsman, die politieacties met dodelijke afloop onderzocht en besprak. Deze commissie werd  echter drastisch verkleind. Ook bestond er een programma om agenten die betrokken waren bij geweldsincidenten voor langere tijd psychologisch te begeleiden. Dit gebeurt sinds 2002 niet meer.

Volgens de secretaris van Openbare Veiligheid, Magino Alves Barbosa Filho, is het aantal doden eigenlijk niet gestegen. Hij beweert dat het aantal confrontaties tussen politie en verdachten groeide. Het aantal dodelijke acties zou in proportie gelijk zijn gebleven, namelijk bij zeventien procent van de confrontaties. “De politie van São Paulo is een voorbeeld, het zijn de beste veiligheidstroepen van het land.”

Bron : El país, Nexo Jornal
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug