Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Hoop op afname drugsgeweld in Mexico

Datum : 10/02/2011

Hoop op afname drugsgeweld in Mexico

MEXICO – Alejandro Poire, woordvoerder van de nationale veiligheidsdienst in Mexico, heeft tijdens een persconferentie gezegd dat er een afname van het drugsgeweld zichtbaar is. Sinds het presidentschap van Felipe Calderón kwamen meer dan 34.000 mensen om ten gevolge van drugs-gerelateerd geweld. Afgelopen jaar waren de cijfers het hoogst en verloren 15.273 mensen het leven. "Het laatste trimester is het aantal doden echter afgenomen", zegt Poire. "We hebben strategieën ingezet die succesvol zijn gebleken". Poire wijst onder andere op een sterke toename van het aantal politieagenten sinds Calderón aan de macht is: van 6.500 naar 35.000 man.
In 2009 kondigde Mexico een zoektocht aan naar de 37 belangrijkste en gevaarlijkste drugscriminelen in het land. "Daarvan zijn er inmiddels 20 opgepakt, waardoor de drugsorganisaties verzwakt zijn", aldus de woordvoerder. Eerder zou dit juist geleid hebben tot een toename van geweld, omdat de harde maatregelen van de regering volgens critici bendes aanspoort tot meer criminele acties. Mexico heeft ook de investering in nationale veiligheid verdubbeld en drugspreventieprogramma's opgezet. Verder zijn er 75 nieuwe universiteiten geopend, wat betekent dat een miljoen meer jongeren toegang hebben tot hoger onderwijs. 
Het drugsgeweld concentreert zich voor 50 procent in de staten Chihuahua, Sinaloa, and Tamaulipas. Eén op de vijf gewelddelicten vindt plaats in de noordelijke grensstad Cuidad Juaréz.

 

Bron : CNN
Bookmark and Share


Terug