Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Hoorzittingen Argentijnse mediawet hervat

Datum : 01/09/2013
Land : Argentinië

Hoorzittingen Argentijnse mediawet hervat

In Argentinië is afgelopen week de rechtszaak hervat tussen mediareus Clarín en de Argentijnse overheid. Tijdens een openbare hoorzitting voor de Hoge Raad gaven juristen van beide partijen en onafhankelijke experts hun visie op de in de 2009 ingevoerde mediawet. De door de regering-Kirchner ingevoerde wet beoogt het medialandschap gevarieerder te maken door mediabedrijven die te groot zijn, te dwingen tot inkrimpen, oftewel onderdelen af te stoten en zodoende ruimte te maken voor nieuwe partijen. Advocaten van Clarín beschouwen de wet als een verhulde vorm van staatscensuur.

De overheid, vertegenwoordigd door de Nationale Autoriteit Audiovisuele Diensten (NAAD), ontkent dat de nieuwe wet deel uitmaakt van een strategie van Kirchner om overheidskritiek te smoren. “Ik benadruk dat de nieuwe mediawet geen anti-Clarín wet is. Clarín is met afstand het grootste en machtigste bedrijf in de mediasector, heeft begrijpelijk het meest te verliezen, en is daarom fel tegenstander. Dit neemt niet weg dat er in de ether ook ruimte moet zijn voor ander geluid”, aldus Martin Sabbatella, de directeur van de NAAD. 

Juristen van Clarín reageerden gestoken op het betoog van de NAAD. “80 procent van de media in dit land loopt aan de leiband van de regering. Clarín is, toegegeven, zeer kritisch naar de overheid, en nu wil diezelfde overheid het bedrijf opsplitsen. Dat kan geen toeval zijn.” De advocaten verwezen ook naar eerdere pogingen van de overheid om een publicatie- en reclameverbod in de dagbladen van de Clarín-groep te realiseren.

Het huidige conflict tussen de regering-Kirchner en de Clarín-mediagroep zou stammen uit 2008. Destijds was de regering verwikkeld in een conflict met landbouwers. Clarín koos partij voor de laatste tot woede van de president Cristina Kirchner.

Bron : El País, La Nación, Clarín
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug