Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Hugo Chávez is overleden

Datum : 06/03/2013
Land : Venezuela

Hugo Chávez is overleden

De Venezolaanse president Hugo Chávez is op 58-jarige leeftijd overleden, zo deelde zijn vicepresident Nicolás Maduro mee. Het veroorzaakte een golf van rouw en verdriet in heel het land.

Een emotionele Nicolás Maduro deed zijn mededeling dinsdagavond 5 maart, geflankeerd door politieke en militaire leiders. Hij zei dat Chávez om 16.25 lokale tijd (20.55 GMT) in het militaire ziekenhuis van hoofdstad Caracas was overleden. Daags ervoor had Maduro al gezegd dat de president opnieuw leed aan een infectie van de luchtwegen en dat zijn “moeilijkste uren” waren aangebroken.

In mei vorig jaar zei Chávez dat hij was genezen van een niet nader genoemde soort kanker, nadat hij een operatie en chemotherapie had ondergaan in 2011 en opnieuw een operatie in 2012. In december kondigde hij echter aan dat hij verder behandeld moest worden in Cuba. Hij wees zijn vicepresident Nicolás Maduro aan als zijn opvolger, als dat nodig mocht zijn. Sinds zijn vertrek naar Cuba en zijn terugkeer naar Venezuela vorige maand, is hij niet meer in het openbaar verschenen. Een van de meest zichtbare, welbespraakte en controversiële leiders van Latijns Amerika kwam aan de macht in 1999 en in oktober 2012 won hij opnieuw de verkiezingen voor een zesjarige ambtstermijn als president.

Chávez, het symbool van het Latijns-Amerikaanse socialisme, krijgt een staatsbegrafenis in Caracas. Die zal naar verwachting worden bijgewoond door miljoenen aanhangers en linkse leiders van de hele wereld, die zijn geïnspireerd door zijn doctrine van het ‘Bolivariaanse 21e eeuwse socialisme’. Of uit dankbaarheid voor de gesubsidieerde energie waarin hij voorzag of omdat ze onder de indruk zijn van zijn charisma. 

De dood van Chávez betekent ook nieuwe verkiezingen, die binnen dertig dagen moeten plaatsvinden. Chávez zelf wees zijn vicepresident Nicolás Maduro aan als zijn favoriete opvolger, die als opponent waarschijnlijk Henrique Capriles krijgt, de leider van de oppositie die in oktober vorig jaar verloor van Chávez. Tot aan die tijd moet, volgens de grondwet, de voorzitter van het parlement optreden als interim-president. In dit geval is dat Diosdado Cabello.

Het is een immense uitdaging om de opvolger te zijn van een van de meest kleurrijke personen in de politiek. Een mislukte staatsgreep in 1992 bracht de tankcommandant en bewonderaar van de Zuid-Amerikaanse bevrijder Simón Bolívar onder de aandacht. Maar zijn verkiezingsoverwinning in 1998 maakte hem tot een inspirator voor het opkomende links in Latijns Amerika. Ook was hij de meest uitgesproken, en vaak humoristische, criticus van de Verenigde Staten, de oorlog in Irak en vooral van president George Bush, die hij betitelde als “ezel” en als “duivel”.  In Venezuela had hij wekelijks een televisieoptreden dat uren kon doorgaan.

Tijdens de laatste verkiezingscampagne in oktober 2012 was het duidelijk dat Chávez ziek was. Maar ook al waren zijn optredens korter en minder frequent, toch won hij de verkiezingen met een grotere meerderheid dan ooit eerder. In november maakte hij op televisie bekend dat er weer kwaadaardige cellen waren ontdekt die een operatie nodig maakten. Hij riep de Venezolanen op te stemmen op Maduro als hij zelf zou worden uitgeschakeld door ziekte. Sinds december ontving Chávez bezoek van zijn familie en zijn naaste bondgenoten, zoals Fidel en Raúl Castro, de Boliviaanse president Evo Morales en de Ecuadoraanse president Rafael Correa.

Zijn lange periode in het ziekenhuis en zijn afwezigheid in het openbare leven riepen grondwettelijke vragen op. Toen hij op 10 januari niet in staat was zich in te laten zweren voor zijn nieuwe ambtstermijn, vroeg de oppositie wie het land dan leidde. De regerende partij reageerde daarop met een massabijeenkomst van ruim 100.000 aanhangers die spandoeken droegen met de tekst “Wij zijn Chávez.”

Nicolás Maduro verzekerde bij de bekendmaking van de dood van Chávez dat leger en politie paraat waren om onlusten te voorkomen en de burgers te beschermen. Er was geen enkel gevaar voor een staatsgreep, aldus Maduro.

 

 

 

Bron : BBC, The Guardian, NOS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug