Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Huipil op het voetveld in Guatemala

Datum : 22/02/2019
Land : Guatemala

Huipil op het voetveld in Guatemala

De Guatemalteekse vrouwenvoetbalploeg van Deportivo Xejuyup onderscheidt zich bij belangrijke wedstrijden niet alleen door haar enthousiasme, maar ook door haar sportkleding. In het veld dragen de speelsters een Popa Po’t, een witte huipil (traditionele blouse) waarop dierfiguren geborduurd staan, en een geweven blauwe broek met borduursels aan de randen. Het ontwerp is geïnspireerd op de Uq, traditionele kledij van het dorp Xejuyup in Nahualá in het westen van het land.

Een vast onderdeel van hun tenue is de Ixpache’k, een gevlochten en gekleurd haarlint dat gebruikt wordt om hun haren in een staart te binden. De huipil is zelf gemaakt door elk van de twintig speelsters van tussen de 14 en 34 jaar. Ze dragen hun kleding met trots en om de traditie te bewaren.

Ook het mannenteam van Deportivo Xejuyup speelt in de traditionele kleding van de Nahualá: een zwart-witte wollen rok en een felgekleurd, geweven hemd. Ze doen dit al sinds 1982 toen het openlijk tonen van inheemse tradities een daad van verzet was in het door een bloedige burgeroorlog verscheurde land.

Helaas mag het mannenteam van Xejuyup niet meedoen aan de reguliere voetbalcompetitie, omdat de regels van de Guatemalteekse voetbalbond het spelen in een wollen rok verbieden. De rok wordt tijdens het spelen zwaar van het zweet, maar dat vinden de spelers niet bezwaarlijk: traditie is voor hen belangrijker dan comfort. De mannelijke spelers van Xejuyup maken hun kleding echter niet zelf. Dat doen, heel traditioneel, hun vrouwen.

Bron : Soy502.com, Volkskrant
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug