Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

'Hulp nodig voor 1,1 miljoen kinderen Venezuela'

Datum : 06/04/2019
Land : Venezuela

'Hulp nodig voor 1,1 miljoen kinderen Venezuela'

Volgens Unicef zullen als gevolg van de migratiecrisis in Venezuela naar schatting 1,1 miljoen kinderen steun en opvang nodig hebben voor het einde van dit jaar. In Venezuela heerst al jaren een socio-economische en politieke crisis. Het land gaat gebukt onder hyperinflatie, hongersnood en criminaliteit. Veel mensen proberen het land te ontvluchten op zoek naar een betere toekomst.

Volgens Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, zijn vandaag 500.000 kinderen in dringende nood voor voedsel, opvang en veiligheid. Unicef berekende dat dit aantal nog dit jaar kan stijgen naar 1,1 miljoen kinderen. Zij richten zich in hun oproep vooral naar de landen in de regio (Brazilië, Colombia, Ecuador, Guyana, Panama, Peru en Trinidad & Tobago) waar de migranten vaak doorheen reizen of er een onderkomen zoeken.

Volgens Unicef worden ontheemde kinderen en gezinnen geconfronteerd met moeilijkheden bij het regulariseren van hun migrantenstatus, wat hen toegang tot sociale bescherming, gezondheidszorg, onderwijs, duurzaam levensonderhoud en kinderbescherming kan onthouden. De organisatie zegt ook dat een gebrek aan aangepast beleid in de gastlanden het risico verhoogt op discriminatie, geweld, xenofobie, uitbuiting en misbruik.

Unicef maakt zich vooral zorgen over de meldingen die ze hebben ontvangen over vreemdelingenhaat, discriminatie en geweldpleging tegenover Venezolaanse kinderen en gezinnen in verschillende gastgemeenschappen. Ook niet-begeleide kinderen en zwangere vrouwen lopen naar verluidt een verhoogd risico.

“Het is een mensenrecht om kinderen toegang tot registratie toe te staan”, zegt María Cristina Perceval, regionaal directeur van Unicef in Latijns Amerika en de Cariben. “Zelfs als kinderen onbegeleid of zonder officiële documenten binnen komen, moeten zij onmiddellijk worden doorgestuurd naar gespecialiseerd personeel, dat hen de nodige bescherming kan bieden.”

Unicef heeft een oproep gelanceerd voor het verzamelen van 69,5 miljoen dollar om ontheemde kinderen in Venezuela en kinderen die op doorreis zijn naar een ander land in de regio te ondersteunen. Het kinderfonds wil de samenwerking bevorderen met nationale en lokale overheden, gastgemeenschappen en partners om het recht voor kinderen te garanderen op basisdiensten zoals drinkwater en sanitaire voorzieningen, bescherming, onderwijs en gezondheidsdiensten.

Bron : MO*, IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug