Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Humala: "Mogelijk generaal pardon voor Alberto Fujimori"

Datum : 13/06/2011
Land : Peru

Humala: "Mogelijk generaal pardon voor Alberto Fujimori"

De nieuw gekozen president van Peru, Ollanta Humala, heeft aangegeven op menselijke gronden een generaal pardon te overwegen voor ex-president Alberto Fujimori in verband met diens sterk verslechterde gezondheidssituatie. In de Peruviaanse krant El Comercio zei Humala dat “niemand zou moeten overlijden in een gevangenis, behalve zij die een levenslange straf uitzitten voor het misbruiken van kinderen”.

Alberto Fujimori, vader van Humala’s directe tegenstander bij de presidentsverkiezingen, Keiko Fujimori, zit een gevangenisstraf van 25 jaar uit wegens corruptie en het opdracht geven voor moorden, uitgevoerd door de veiligheidsdiensten, tijdens zijn ambtsperiode.

De laatste tijd gaat het slechter met Fujimori’s gezondheid. Hij is opgenomen in een ziekenhuis wegens bloedingen in de mond. Doktoren vrezen dat dit te maken heeft met een terugkerende tongkanker. Fujimori zou ook zo’n vijftien kilo afgevallen zijn, aldus één van zijn doktoren.

Het wel of niet geven van een pardon aan de ex-president was ook tijdens de afgelopen presidentsverkiezingen een heikel thema. Keiko Fujimori werd ervan beschuldigd mee te doen aan de verkiezingen enkel omdat ze als ze won haar vader een pardon kon geven. Zij ontkende altijd dat dit voor haar een issue was.

Ook gaan er nu stemmen op om de huidige president, Alan Garcíate, te bewegen Fujimori een pardon te geven aan het eind van zijn termijn, die eind juli afloopt. Een partijlid van García heeft hem onlangs publiekelijk hiertoe verzocht. García heeft echter altijd aangegeven hier geen gehoor aan te geven. Hij en Fujimori hebben een conflictueuze geschiedenis samen. Zo steunde Fujimori ooit pogingen om García uit te laten zetten uit Colombia, waar García toen naar toe gevlucht was.
 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug